Home
Nederlands
De basis
Inleiding
de zoektocht
tijdlijn
de goede dagen
de slechte dagen
de goede dagen 2
weetjes
Gevecht met het GGZ
Kunst
Fotoalbum
Deutsch
Die Reise
Zeitleiste
Wissenswert
Sitemap
Gastenboek

Jullie kunne het natuurlijk tussen de letters zien staan: toen ik klein was , was de wereld voor mij een donkere , vochtige plek. Ik heb de geur van de oude kelder nog in mijn neus, ook na 40 jaren nog. Dit is maar een voorbeeld hoe ons gezin in elkaar zat.

 

Toen ik klein was, was mijn thuissituatie zo ingrijpend vreselijk en gevaarlijk , dat ik deze niet zou hebben overleeft zonder het geluk te hebben gehad een ander soort familie te hebben gevonden.

Veel klaasgenootjes gingen naar de protestantische Kerk aan het eind van mijn straat. Van mijn ouders mocht ik ook in de groep van de kleinste instromen.

Ik vond een gemeenschap vol lieve, betrokkene mensen, bleek uitzonderlijk talent voor muziek te hebben en kon hier alles vinden wat er thuis niet was.

 

 

 

Ongeveer vanaf mijn 10de levensjaar was ik er zeker van de opleiding als kerkmuzieker, cantor en organist te willen volgen. Ik was elke dag met muziek bezig, mocht met de koorgroepen op vakantie gaan en kon door mijn deelname aan zo ongeveer elke muzikale groep elke dag het huis uitvluchten. Een paar keer wilde ik van thuis weglopen en ben dan naar mijn Cantrix gegaan.

Ik mocht er dan slapen en moest pas de volgende ochtend weer weg.

Soms naam ze na een dienst op zondag mee naar huis om te lunchen.

 

Ik weet zeker dat zij genoeg vermoedens had dat er ernstige problemen waren, maar omdat ik geen nadere informatie gaaf en mijn ouders natuurlijk ook niet, en naar buiten een voorbeeld familie waren uit de hogere kringen, kon zij niet veel meer doen.  

 

 - met 6 begin kinder-cantorij

- met 7 begin lessen sopraan-blokfluit. elk jaar een dieper stem blokfluit erbij

- met 10  lid van het jeugdkoor , lid van een blokfluitenensemble, begin orgel-lessen

-met 12  jeugdkoor en  naar cantorij

- met 13 functie koorleider van jongste groep erbij, lessen in repetitietechnieken en stemvorming

- met 14 zelf lessen gegeven, in erediensten muziek gemaakt,  met de cantorij grote werken uitgevoerd  ,als solist medewerking verleent

 

Van kleinaaf aan  de kerkmuziek ingegroeid, tot uiteindelijk 6 dagen per week naast school muziek gemaakt worden is. De bedoeling was het na het behalen van het VWO examen aan het conservatorium de beroepsleiding als cantor en organist te volgen.

 

Toen ik 16 was is mijn veilige, liefdevolle wereld in elkaar gestoord. Door een ernstig gebeurtenis kon ik geen voet meer in een kerkgebouw zetten, heb nooit meer achter een orgel gezeten en van de een op de ander dag mijn leven, geloof, vertrouwen, veiligheid en toekomst verloren.

 

Mijn “familie” verloren , maar ook mijn enige vaardigheid en mogelijkheid mijn emoties toe te laten en te tonen. Het helemaal alleen in een kerk aan de orgel zitten en de geweldige klanken mogen maken….een beter medicijn was er niet.

En met anderen samen zingen-  Zingen is een elementaire uitlaatklep die je altijd bij je hebt, en met anderen samen een geweldige ervaring van na elkaar luisteren, op elkaar ingaan in de muziek.

 

Ik was toch pas 16. Waarom ?

 

Het echte geluk is het onbeperkte gebruik van het verstand.Aristoteles.
Wege entstehen dadurch, dass man sie geht. Franz Kafka